Preloader
Lazer Tedavi Nedir?

Lazer Tedavi Nedir?

Lazer "Uyarılmış Radyasyon Emisyonuyla Işık Amplifikasyonu" kelimesinin kısaltmasıdır. Lazer, uyarılan radyasyonun yoğunlaşmasıyla güçlendirilen ışık demetine denir. Yoğun lazer tarafından üretilen yoğun ışık demetinin oldukça farklı alanlarda tıbbi kullanımları bulunur. Lazer cihazları, hassas kontrol sağlamak için farklı dalga boyu enerji seviyelerinde çalışır.

 Bazıları sadece belirli durumların tedavisi için kullanılır. Deri lezyonlarının çıkarılması, göz ve iç kulak cerrahisi, tümör tedavisi ve diş hekimliği gibi doğum lekeleri ve dövmeler gibi uygulamalara sahiptir ve bu konuda pratik bilgiler verilecektir.

 

Lazer Çeşitleri

Lazerler genel olarak enerji yoğunluk durumlarına göre yüksek veya düşük güce sahip olan lazerler olarak sınıflandırılabilir. Yüksek güce sahip olan lazerler, ürettikleri termal etki nedeniyle bu tür lazerlere sıcak lazer olarak isimlendirilmiştir. Genel olarak cerrahi işlemlerde yaygın olarak kullanılır. Düşük enerjili lazerler maksimum 1 mW güce sahiptir, bu sebeple fotokimyasal olarak hareket ederler. Düşük enerjili lazer, düşük seviye lazer veya yumuşak lazer olarak da adlandırılır. 


 Argon Lazer Tedavi Yöntemi Hakkında Bilgi

Argon lazer genellikle göz hastalıklarında kullanılır. Retina kanamaları, retina dekolmanı ve glokom gibi göz hastalıkları en çok kullanılanlardır. Argon lazeri diyabetik retinopati, retinal vasküler oklüzyon ve retinal sinir tabakası bozuklukları gibi alanlarda da kullanılır.

 

CO2 Lazer Tedavisi Hakkında Bilgi

Mikro cerrahi alanında kullanım için en uygun lazer türüdür. Üst doku katmanları tarafından emildiği için temiz, düşük kanamalı bir kesi sağlar. Ayrıca çapı 0,5 mm'ye kadar olan damarların kapatılmasını mümkün kılar. CO2 fraksiyonel karbondioksit lazeri ile tedavi, akne izleri, yara izi ve sarkma, güneş lekeleri, gözenek küçülmesi gibi durumların tedavisinde uygulanabilen bir yöntemdir.

 

 Ytrium Alüminyum Oksit Grenat Lazer Tedavisi Hakkında Bilgi

 1064 nm dalga boyu ile Nd: YAG lazer, hem cerrahi özellikle tümör tedavisi ve endoskopik yöntemler hem de oftalmolojide fiber optik kablolardan geçebilme özelliği sayesinde kullanılabilir.

 

 Helyum Neon Lazer Tedavisi Hakkında Bilgi

 Yüksek dispersiyon ve düşük emilim ile büyük bir doku kütlesini etkiler. Transkütan ışınlama tedavileri için uygun bir lazer türüdür. Lifleri ve kollajen hücrelerini arttırır, ağrının azalmasına yardımcı olur.

 Lazer ışığı demetleri günümüzde pek çok hastalığın tıbbi ve cerrahi özellikleri ile tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Bunun yanı sıra çeşitli hastalıklarda birçok yeni tekniğin geliştirilmesine öncü olarak tıbbın gelişmesine katkı sağlamaya devam etmektedir.

Epilepsi tanısı konulan ve kalp pili olan hastalarda lazer tedavisi çok dikkatli olmalı veya uygulanmamalıdır. Göze bir metreden daha kısa bir mesafede hedeflenen lazer, kornea tarafından konsantre edilir ve göze zarar verir. Bu tür uygulamalarda, hasta ve doktor gözlük takmalıdır. Lazer bir ısı kaynağı veya birçok küçük enerji dalgası ile çalışır. Lazer ışığı güvenli ve güvenilir olduğu için hassas bir şekilde kontrol edilebilir.